2019 på Gerlev i billeder

Hver dag i Gerlev-universet er spændende. Det er derfor ikke nogen nem opgave at udvælge små tolv billeder fra højdepunkter i det forgangne år. Med en buldrende idrætshøjskole fyldt med aktive, unge mennesker fra alle verdenshjørner, et hav forskellige korte kurser for folk i alle aldre, og et voksende Center for Leg og Bevægelse på livskraftig togt i det ganske land, er der nok at tage af!

 

1. Ny forstander: Mere end nogen sinde brug for Gerlev

 

Året 2019 startede med ny forstander på Gerlev. Tania Dethlefsen overtog stillingen efter Finn Berggren, der gik på pension efter 17 år som forstander og med en fortid som både elev og lærer på stedet. Tania kommer fra NGO-verdenen, men det var dog i høj grad magien, hun selv oplevede som højskoleelev, der trak hende tilbage: ”Vi lever i en tid, hvor fællesskaber presses, og hvor den enkeltes trivsel i forhold til krop, bevægelse og nære relationer i stigende grad udfordres.  Her har både unge og gamle brug for mere – ikke mindre – samklang og fælles udsyn. Mere Gerlev!”

 

2. Flygtningebørn i venskabsgruppe på Gerlev

Under Morten Zacho’s kyndige ledelse indgik en gruppe elever fra FIL (Fremtidens Idrætsledere) i foråret et samarbejde med Red Barnet Ungdom om venskabsgrupper. Gerlevs elever arrangerede sjove aktiviteter og lege for en gruppe børn med flygtningebaggrund. Eleverne skaber en masse gode idræts- og bevægelsesoplevelser for børnene og lærte samtidig noget om frivillighed, fællesskab og at give glæde videre.

 

3. Uddannet over 200 lege-instruktører med udviklingshæmning

Lars Hazelton underviser mennesker med udviklingshæmning og deres pædagoger i Projekt HandiLeg. Projektet, som er støttet af TrygFonden, startede op i 2018 og fortsatte succesen i syv kommuner i Danmark i 2019. Lars har nu uddannet over 200 er lege-instruktører. Fire kommuner har efterhånden korps af instruktører – mennesker med udviklingshæmning som tager ud med leg til børnehaver, skoler og ældrecentre og leger. Læs mere om HandiLeg her

 

4. Gerlevs DNA er kommet på skemaet

I 2019 startede et nyt fag op på Gerlev. Faget DNA er blevet en obligatorisk del af elevernes skema med emner som idræt og krop, Gerlevs værdier og demokratisk dannelse. Som en del af faget afholdes der på hvert hold omkring to temadage. I 2019 blev temadagene bl.a. brugt til at sætte fokus på bæredygtighed og genbrug. Her blev der både repareret gamle cykler og isoleret vinduer.

 

5. Gerlevprisen – for udvikling og fornyelse

I forbindelse med Gerlev Idrætshøjskoles gammel elev weekend blev Gerlevprisen uddelt, lørdag d. 27. april, ved festlig ceremoni i skolens hal. Prisen gik til Helle Winther, lektor og Ph.d. i dans og bevægelsespsykologi ved Institut for Idræt og ernæring på KU. Gerlevprisen uddeles “for en indsats, som i en særlig grad har udviklet idrættens kvaliteter eller skabt fornyelse i synet på idrættens kulturelle placering og muligheder.” 

 

6. Valgaften – med både paneldebat og speed-dating

Tirsdag den 14. maj blev der afholdt vælgermøde på Gerlev. Ti folketingskandidater havde takket ja til at deltage og det skabte interesse. Omkring 230 vælgere fra lokalområdet mødte op til en paneldebat om uddannelse og klima, efterfulgt af en spændende runde speed-dating, hvor vælgerne fik mulighed for at komme tættere på hver enkelt kandidat og spørge ind til politiken. 

 

7. Bæredygtige beslutninger

I løbet af de kommende år sker der mange spændende ting for den bæredygtige udvikling på Gerlev. Vi er langt fra mål, men vi er i gang! Både i forhold til drift og dannelse. I 2019 har vi prøvekørt to nye studiefag og forskellige bæredygtiheds-temadage. Der er taget beslutninger om rejseaktiviteter, materialepakke og et spændende klimaeksperiment. Desuden skal vi i gang med en Verdensmålsanalyse i 2020. Læs mere om vores skridt mod et mere bæredygtigt Gerlev her

 

8. Levende legekultur og legens værdi for fællesskaber, trivsel og udvikling

Jørn Møllers Legepris 2019 blev uddelt i forbindelse med Gerlevs store legekonference om Legeskibet og levende legekultur torsdag d. 23. maj. Prisen gik til til unge frivillige i Red Barnet Ungdom for at “bringe legens værdi i spil for fællesskaber, trivsel og udvikling, for børnene på Sjælsmark – og andre børn på asylcentre.” Ikke mindst markerede konferencen afslutning af projekt Legeskibet, men også opstart på en spændende videreudvikling af projektet: Levende Legekultur, som allerede er i fuld galop i to kommuner. Læs mere om Levende Legekultur her

 

9. Hauges Allé og Lykkegaards tatami

Der er kommet mange nye kræfter på Gerlev, men heldigvis holder vi også fast i de gamle – gode og garvede. To lærere fejrede faktisk 20 års jubilæum på Gerlev i 2019! Martin Lykkegaard og Julie Hauge fik, på særlig Gerlev-traditionel vis, hver deres navn på et sted eller område på Gerlev-grunden. Julie var med til åbningen af Hauges Allé i september, mens Martin i marts selvfølgelig lagde navn til kampsportsmåtten i Springsalen.

 

10. Gerlevs korte kurser hitter

Gerlev er for alle. Bevægelsesglæde, fællesskab og kropslighed skal være for alle – og derfor fortsætter vi med at udvikle og udbygge vores korte kurser. I 2019 nåede vi op på syv forskellige kurser målrettet seniorer, spredt over hele året. Det fortsætter vi  med. Og da både Famliehøjskolen og Familiegospel endnu engang var storhits i 2019 – og Familiehøjskolen endda allerede er udsolgt i 2020, har vi tilføjet to nye familiekurser: Familier i vildmarken i påskeferien og Familie beachvolley i Kristi himmelfart. Læs mere her

 

11. Stor legefestival – legen skal være en central kulturel værdi

Lørdag d. 7. september mødte 400 mennesker op til Legefestival i Gerlev Legepark. I de kommende år er det håbet, at Gerlev kan lokke endnu flere til at eksperimentere med deres krop, deres bevægelser og med lege i alle mulige og umulige former. Ambitionen er, at Legefestivalen skal blive en landsdækkende festival, der placerer leg som en central kulturel værdi for mennesker og familier på tværs af køn, alder og etnicitet i alle kommuner i landet. Læs mere her

 

12. Højskolebevægelsen fyldte 175 – på Gerlev gav det anledning til leg!

Mere end 100 legeglade børn og voksne, 7 kæmpe store lagkager og 5 skarpe debattører. Det var bare en del af opskriften på Gerlev Idrætshøjskoles fejring af højskolernes 175-års fødselsdag torsdag den 7. november. Det var et brag af en aften – fyldt med eftertænksomhed, kropslig dannelse, leg, grin og fællesskab. Vi ønsker helt klart at se mere af vores lokale naboer til hygge og samvær i 2020.

 

SHARE IT:

Comments are closed.