At lege er at lukke solen ind i sit hjerte

HandiLeg er et projekt, der er udviklet på Gerlev Center for Leg & Bevægelse, som handler om den værdi, leg rummer for mennesker med udviklingshæmning. På Gerlev forstår vi virkelig at lege – og vi vil jo rigtig gerne give legen videre.

 

HandiLeg – kom og vær med

Sådan lyder de høje glædesråb fra 50 borgere med udviklingshæmning. Nytorv i Slagelse danner rammen om legen “Klim-Dask” og alle spurter rundt og dasker til hinanden. En børnehave på tur og et par forældre med børn tager teten og kaster sig spontant ind i legen. En skøn forening mellem mennesker; børn, unge og ældre – med Downs-syndrom, rollator eller i kørestol.

Smilene og glæden spreder sig hurtigt og varmer indeni. Det er dét, HandiLeg handler om. Og mottoet lyder da også: ‘At lege er at lukke solen ind i sit hjerte’.

 

Med på legen

‘Det som er typisk i forløbene med HandiLeg i 2018 er, at målgruppen udviser omsorg, forståelse og accept af hinanden. Trods begrænsninger – kognitivt og motorisk – rækker borgerne ud mod hinanden, og får HandiLeg til at fungere – fra helt simpelt at trille en kugle i et spil, gribe en bold, synge med på en sangleg, eller ved stå frem som instruktør i HandiLeg over for sine medborgere og personaler.’ (fra Årsrapporten).

Glædesudbruddet ‘JAAA!’ fra en udviklingshæmmet borger i Viborg Kommune, er da også kendetegnende for, hvordan HandiLeg er blevet modtaget rundt omkring i kommunerne.

 

Se nyhedsindslag på TV2 Øst fra Vordingborg kommune her:

 

Unge som instruktør i HandiLeg

‘HandiLeg har en særlig betydning for tre grupper af unge i kommunerne Viborg, Slagelse og Køge. De unge er i udkanten af uddannelsessystemet og arbejdsmarkedet, de ser ikke sig selv som handicappede og udtrykker i begyndelsen af projektet en del fordomme og frygt over for mennesker med handicap. Gennem HandiLeg oplever de unge, at de kan skabe glæde og gode oplevelser for andre mennesker. Her ligger der et potentiale, som kommunerne kan gribe for at skabe meningsfulde jobfunktioner for de unge. Med den rette pædagogiske støtte kan de unge blive uddannet som instruktør i HandiLeg og tage ud for at hjælpe personalet i kommunens institutioner med aktiviteter. (fra Årsrapporten).

 

Lokal VVS’er sponsorerer Klimdasker

“Da HandiLeg var på besøg, oplevede vi, at borgerne var vilde med legene – de deltog alle sammen i et eller andet omfang. Selvom man sidder i kørestol, kan man godt drøne frem og tilbage over græsset og nyde, at der er spænding og fart over feltet” fortæller pædagog Jette Rix fra Gimle og fortsætter: “Den lokale VVS’er i Bjerringbro har helt sikkert aldrig sponsoreret en Klimdasker før, men det har han nu – oven i købet nogle stykker. Det er et vigtigt værktøj, når man skal lege fangeleg. Faktisk er det bare en rørskål af dem man bruger til isolering af vandrør. Sådan en grå skum-ting på en meters penge til en 10’er. Den kan ikke slå hårdt, men den laver en god lyd, når man rammer, og så giver den lidt mere rækkevidde til dem der sidder i kørestol og større træfsikkerhed for dem, der ikke har så god koordination – og så tilføjer den frem for alt lidt ekstra drama til legen.”

 

Fakta fra Årsrapporten 2018:

Deltagende kommuner der er halvvejs i projektet:

Vordingborg, Slagelse, Viborg og Køge

Nystartede kommuner i 2019:

Varde, Rudersdal januar, Morsø februar

Nye kommuner kan købe sig ind i projektet  i efteråret 2019 og 2020.

 

Deltagere:

Ca. 80+60 borgere samt 40+30 personaler.

 

Målgruppe: Mennesker med udviklingshæmning og deres personale/frivillige i danske kommuner. Få frivillige med!

 

Projektet støttes af TrygFonden med 3,2 millioner kr. (dækker de 6 kommuners deltagelse)