Corona-beredte legeambassadører

Hvordan leger vi corona-forsvarligt? Det er det store spørgsmål, 19 unge fra Slagelse Kommune har skulle finde svaret på på et to-dags kursus på Gerlev. De har uddannet sig i corona-venlig leg for at kunne hjælpe til i skoler og institutioner, der mangler ekstra hænder. Nu vil både Slagelse og andre kommuner udvide samarbejdet.

Da der igen blev åbnet op for skoler og institutioner efter påske, opstod der nye udfordringer, der skulle løses. Børnene skulle deles op i mindre grupper, for at begrænse risikoen for smittespredning. Det betød, at der akut blev mangel på voksne, der kunne undervise og lege med børnene. Derfor indgik Slagelse Kommune et samarbejde med Gerlev om at uddanne 19 unge legeambassadører, der med et kursus i leg på afstand kunne aflaste pædagoger og lærere ude i skoler og institutioner. 

Mange vindere

I løbet af to dage blev de unge uddannet i forskellige lege, og hvordan man sætter dem i gang. På den måde blev de klar til at skabe grin og corona-forsvarlig leg for en masse børn i kommunen. Men det er ikke kun børnene, der vinder ved projektet. 

“Vi har heldigvis fundet en løsning, der hjælper på tre områder på en gang. Vi får 19 unge mennesker ud til institutionerne, vi får givet beskæftigelse til de unge, og vi får hjulpet Gerlev”, siger Slagelse Kommunes kommunaldirektør Frank E. Andersen til Sjællandske.

På den måde vinder både børnene og de unge ved projektet, men også lærere og pædagoger, der får ekstra ressourcer i en tid, hvor de har mange ekstraopgaver. Og Gerlev vinder ved projektet, da det er vigtigt for en højskoles grund-DNA at bidrage aktivt til det samfund, man er en del af. Ikke mindst i krisetider. 

Natascha Sonne var en af de unge, der deltog i kurset på Gerlev. Hun begynder på sin uddannelse efter sommerferien, og så kurset på Gerlev som en god mulighed for at hjælpe.

“Jeg brænder meget for børn og interesserer mig for meget det, så jeg synes, det var en oplagt mulighed for at komme ud og hjælpe, når de er så presset, som de er. Jeg synes, det er et vanvittig godt koncept, at man får lov til at komme ud og lege med børnene”, siger Natascha Sonne til TV2 ØST.

Ekstra hænder

Gerlev blev kontaktet af Slagelse kommune onsdag efter påske. Mandagen efter var de 20 unge i gang med at lære om leg og bevægelse på Gerlev. Og onsdag morgen var de klar ude i kommunens skoler og institutioner til at lege med børnene. 

“Specielt når børnene skal være mere ude, som vi siger i øjeblikket, så er det helt oplagt, at der er nogen, som kan lege med dem og måske få nye input til, hvordan man kan lege forskelligt og sørge for, at børnene får bevæget sig, måske uden at opdage det”, siger borgmester John Dyrby Paulsen til TV2 ØST. 

Kommunens fokus har været finde ekstra hænder til skolerne og institutionerne, der både kan hjælpe med kravene om øget udeaktivitet og større afstand. 

Vi må ikke glemme legen

Selvom vi skal undgå fysisk kontakt, er det nu mere end nogensinde vigtigt, at vi husker at grine og lege. Og selvom de fleste lege handler om fysisk kontakt, kan man med nogle få kneb sørge for, at der er afstand mellem børnene. For eksempel med nogle skumrør.  

“Der er rigtig mange lege, som har noget at gøre med fysisk kontakt i mellem børn, og der skal vi prøve at finde et alternativ til, hvordan man så gør det”, siger Natascha Sonne til TV2 ØST.

På Gerlev er håbet, at et initiativ som dette sikrer, at børn ude i institutioner og skoler stadig får mulighed for at grine og lege. 

“Kunsten er, at tage det repertoire af lege, som vi kender i forvejen og så tænke dem en lille smule om. For eksempel fangeleg er et af de mest centrale koncepter i vores legekultur. Og hvis man bare kommer med et skumrør, så kan man faktisk lege fangeleg, og det fungerer helt fint. Man kan holde afstand, og man behøver ikke at røre ved hinanden”, fortæller Daniel Osmann, der er underviser i Gerlev Center for Leg og Bevægelse.

 

Projektet er nået bredt ud og er bl.a. blevet vist i TV2 ØST, Go’ morgen Danmark og Sjællandske. Efter første kursus er Gerlev nu i dialog med andre kommuner og institutioner om lignende kurser og indsatser.

Mangler I også hænder, eller sidder I med et ønske om et lignende kursus, er I meget velkomne til at kontakte Gerlev på telefon 58 58 40 65 eller mail gerlev@gerlev.dk. 

SHARE IT:

Comments are closed.