Dance Denmark

De sidste fem uger af forårssemesteret har Gerlev Idrætshøjskole haft besøg af femten dansere fra Ohio State University. De dygtige dansere er bachelorstuderende og udvalgt til programmet Dance Denmark. Dejlige Ann Sofie Clemmensen, der til daglig underviser dem, har organiserer programmet, og på Gerlev har vi virkelig nydt fællesskabet med Ann Sofie og hendes elever.

 

Oplev Dance Denmark til Landstævne

Dance Denmark programmet går ud på, at de amerikanske studerende kommer for at fremvise, undervise og opleve dansk kultur. Ann Sofie forklarer, at eleverne har øvet en koreografi i løbet af foråret, inden de kom til Danmark. Den skal de fremvise til DGIs Landstævne som en del af det internationale program. De har også en udendørs forestilling til stævnet. “Landsstævnet er jo en hjørnesten i dansk kultur,” begrunder Ann Sofie eftertænksomt. “Det er der, hvor dans, gymnastik og kropslig udfoldelse i Danmark smelter sammen – eller har sådan et flirtende forhold til hinanden.”

 

Gerlev et indlysende valg

Ann Sofie er rigtig glad for, hvor godt hele forløbet er gået. Hendes elever har været ude og undervise på Sorø Gymnastikefterskole og Stævns Gymnastikefterskole. De har været rundt for at opleve Danmark, og så har de været rigtig glade for opholdet på Gerlev. “Mine elever siger, at det er lidt som at være på summer camp som voksen. Nogle af dem får virkelig snakket med eleverne her.”

Valget af Gerlev syntes Ann Sofie var indlysende. Hun forklarer, at hun gjorde sig nogle praktiske overvejelser omkring beliggenhed og skolens danselinje. “Gerlev har altid haft ‘street-emphasis’ på jeres dansespeciale. Det er noget vores elever ikke får særlig meget af derhjemme, fordi vi er under creative arts. Det vil sige, vi fokuserer på kunstens værdier – ikke så meget det kommercielle,” forklarer Ann Sofie. “Vores elever bliver ikke undervist i hiphop, house og andre street-styles.”

 

Den unikke stemning

Men ikke mindst var det Gerlevs særlige elevgruppe og stemning, som gjorde udslaget. “Jeg kender Finn fra langt tilbage, og jeg ved, at Gerlev har en elevkultur, som ikke kun består i én identitet. Det sker ofte, når du har en højskole, hvor du primært har elever inden for en idræt. På en gymnastikhøjskole findes der f.eks. ofte en helt særlig gymnastikkultur, som så bliver en del af højskolekulturen. Gerlev er unik i den forstand, at her er der en sammensmeltning af meget forskellige bevægelseskulturer. Det synes jeg var vigtigt for mine elever at opleve.”

 

Højskolen – en hjørnesten i dansk kultur

“Højskolen et vigtigt element i vores tur, fordi det er en anden hjørnesten i dansk kultur. Får man en fornemmelse for højskolen, får man også en forståelse for den danske værdikultur. Kulturudveksling var en vigtig del af turen, både ved at komme ud og se Danmark og ved at bo på højskolen.” Ann Sofie fortæller smilende, at der selvfølgelig har været udfordringer for både Gerlevs og Ohio States elever om at finde sammen. “Det tager lidt tid, når man sådan kommer ind i slutningen af elevernes forløb. Her har man lige sagt farvel til en gruppe kinesere, men vi er jo meget forskellige. Med kineserne kan der være en udfordring i, at man ikke helt kan engagere i samtaler på grund af sprogbarriere, hvorimod man måske er lidt genert for at starte samtaler med amerikanerne, fordi de er bedre til engelsk, end man er selv.”

 

Vi løfter i fællesskab

Men alle tog udfordringen op i sand højskoleånd. “Jeg synes alle har gjort det rigtig godt. Vi lavede nogle aftaler omkring for eksempel, at mine elever kom ind og hjalp i køkkenet, hvis der var brug for det. Jeg kunne ikke kræve det, fordi det ikke er en del af vores program. Men det var der nogle af dem, der gerne ville. Det, tror jeg, har været en del af den positive udveksling, fordi de derved har oplevet helheden af højskolen. De har ikke bare været her som gæster. Jeg synes også det afspejler dansk mentalitet.” Ann Sofie smiler underfundigt. “I Danmark har vi ikke noget imod at løfte i fællesskab, men vi lægger også mærke til, hvis der ikke bliver løftet i fællesskab.”

 

Sjove vlogs

På Gerlev har vi oplevet de amerikanske besøgende som en dejlig og spændende tilføjelse til vores skoleliv. Vi har lært en masse af dem, og de har virket åbne og interesserede i skolens hverdag og undervisning. Det har også været sjovt at følge med i deres vlogs og instagram fra turen. Se dem f.eks. fortælle om koldskål og andre “underlige” ting:

 

Læs på Dance Denmark hjemmeside her
Se Ann Sofies hjemmeside her
Find dem også til Landsstævne