Empowerment på Gerlev

I denne uge har fyrre unge i alderen 17 til 23 indtaget Gerlev. Skolen bruges til bootcamp for projektet Empower4U. Projektet er organiseret af Børnehjælpsdagen i samarbejde med True North. Alle deltagerne er anbragte – eller tidligere anbragte – børn og unge.

 

Helt ind i nervesystemet

“Vi har så rigtig gerne villet gøre noget, hvor vi virkelig rykker de unge. Hvor vi går helt ind i deres nervesystem og får ændret nogle af de uvaner og nogle af de dårlige mønstre, som de har tilegnet sig med at gå ind i en negativ spiral,” forklarer projektleder Susanne Jensen fra Børnehjælpsdagen. Projektet er udviklet i samarbejde med True North, som leverer lederne og indholdet til ugens bootcamp.  “De står for personlig udvikling for rigtig mange teenagere. Sammen med dem har vi prøvet at se, hvordan vi kan skrue det sammen sådan, at vi kan tage fyrre anbragte – eller tidligere anbragte – unge mennesker og prøve at klæde dem bedst muligt på til at klare voksenlivet. Så de er virkelig på arbejde, kan man sige, og det er fra morgen til aften. Så de er trætte.”

Empower4U starter op her på Gerlev. Efter bootcamp vil der være en mentor-periode, hvor gruppen mødes nogle enkelte dage. Op til påske kommer samme gruppe unge igen til Gerlev i tre dage til en såkaldt boost-camp, hvor de efter planen skal genopfriske og videreudvikle de forskellige færdigheder, der arbejdes med nu.

 

Hvad er det jeg gerne vil?

“Meget af det handler om optimisme, vedholdenhed og det at tro på dig selv og ville gøre en indsats,” fortæller Susanne. “Fordi en ting er, at man gerne vil have at tingene ændrer sig, men vil du så også gøre den indsats, der skal til for at komme derhen?” Hun forklarer, at deltagerne selvfølgelig bare er almindelige unge mennesker. “Men der ligger noget i bagagen, der gør, at de har nogle andre reaktionsmønstre, og nogle gange skal der ikke meget til for at trigge dem. Vi har flere af dem, hvor vi lige må hive dem ud og lade dem køle ned, før de kommer ind igen, fordi de er ikke vante til at arbejde med sig selv på den måde. Mange af dem er vante til, at der er et system, der har bestemt hvilken vej, de skal. Og det er altid nogle andre – voksne – som har fortalt dem, hvad de skal. Så den her med, at nu skal du selv – og du skal ind og mærke efter: hvad er det jeg gerne vil? – og så skal du gå den vej, det kan være mega angstprovokerende.”

Vedholdenhed er et stort emne og bootcampen skal især lære de unge at kunne tage små skridt. “Du kan for eksempel prøve at jonglere. Men tager du tre bolde og går i gang, så kan du ikke. Hvis du til gengæld tager nogle tørklæder og starter med ét, så kan det faktisk være, at der kun går ti minutter og så kan du jonglere med tre tørklæder – hvilket betyder at du har fået bevægemønsteret ind. Det betyder ikke, at du kan det med boldene med det samme, men du er på vej derhen.”

 

Et slaraffenland

Der arbejdes med de konkrete øvelser og så sættes der ord på bagefter. “Nogle af dem har også svært ved bare det, at vi er samlet så mange mennesker. Så vi arbejder med nogle forskellige ting, hvor vi er ude alle fyrre, og så går vi ud i fire teams af ti og arbejder videre der. Så det veksler lidt mellem stor gruppe og nogle mindre grupper.”

 

Gerlev er valgt som rammen om projektet på grund af de fine og forskellige faciliteter. “Lige nu har vi nogle i hallen, nogle i bevægelseshuset, nogle i svømmehallen, og så er der nogle, der tøffer lidt rundt herude. I morgen skal vi over i Legeparken, så vi kommer til at være mere og mere rundt. Det er jo et mega fedt sted at være. Der er jo så mange muligheder – det er et slaraffenland,” udbryder Susanne Jensen.

 

Vi har været så venlige…

For at få de unge helt ud i bevægelsen og samværet har Susanne og hendes kollegaer hold fast på et, for mange af de unge, angstprovokerende punkt: “Vi har været så venlige, at vi har sagt til dem, at vi nok skal passe på deres mobil, så behøver de ikke tænke på dem. De får dem i tyve minutter, hvis der lige er noget de skal ordne. Så skal vi nok passe på dem igen. Så det handler rent om personlige og sociale kompetencer med de folk, der er her. Ikke alle mulige andre uden for stedet. Det er for nemt at flygte ned i sin mobiltelefon.”

 

Børnehjælpsdagen er en hjælpeorganisation for anbragte og tidligere anbragte børn og unge.  Susanne Jensen forklarer at alle projektets deltagere enten bor hos plejefamilie, på børnehjem eller i såkaldt efterværn. Læs mere om projektet her