Bliv
Elev
Besøg

Os

kalender og faq

Kig med i planerne for dette skoleår i elev-kalenderen.
Scroll ned på siden for at se vores FAQ.

Kalender Forår 2024

Her kan du se kalenderen for foråret 2024 med oversigt over vores rejser og weekender. Forløbet er planlagt ud fra, at vi får seks fantastiske måneder sammen.

Vi gør opmærksom på, at der kan forekomme ændringer undervejs.

FAQ - oftest stillede spørgsmål

Gerlev idrætshøjskole

På Gerlev har vi to forløb – efterårsskolen og forårsskolen. På efterårsskolen er der som oftest 80-100 elever tilmeldt og vort forårshold har ofte 120-140 elever. Vi har tradition for at være ca. 40% mænd/60% kvinder.

Gennemsnitsalderen på Gerlev ligger på 20-22 år – alt afhængigt af årgangen. Men som udgangspunkt er der ikke særligt stort fokus på alder da de fleste har valgt højskolen som en mulighed for at møde andre unge mennesker gennem fælles interesser og fag.

På Gerlev er størstedelen af værelserne tomands- og tremandsværelser. Du kan dog tilvælge enkeltværelse mod en merpris – men vi anbefaler det ikke! En stor del af højskoleoplevelsen er også, at man lærer at bo sammen med andre. Og det kan der komme nogle helt unikke venskaber ud af.


Roomies
: Vælger du at bo på dobbeltværelse, tilstræber vi at du får en roomie på nogenlunde samme alder. Nogle gange bor man sammen med én, man har meget til fælles med, andre gange er man vidt forskellige, men i langt de fleste tilfælde fungerer det rigtig godt, uanset ligheder og forskelle. Hvis det skulle ske, at I ikke synes, det fungerer, finder vi altid en løsning på det.


Jeres værelse:
Dit værelse indeholder to/tre senge, to/tre skabe, et bord, en eller to stole og en opslagstavle. Men det kan være rart at tage lidt småting med, der kan gøre det til jeres værelse. Lyskæder og billeder af gode minder går du aldrig galt med.

Den dag du ankommer til skolen vil du få hjælp til  registrering, indkvartering, en kort rundvisning, og at du får taget dit elevbillede. I tillæg vil du møde en masse andre spændte nye elever med sommerfugle i maven.

Kl. 18.00 får du dit første møde med Gerlevs køkken. Aftensmad serveres i spisesalen, og kl. 19.00 holder vi en fælles officiel velkomst i foredragssalen. Den sidste del af aftenen rystes i sammen på rigtig Gerlev-manér. Forvent masser af latter og hygge!

 

I løbet af de første dage bliver du godt kendt med skolen. Du lærer de fysiske rammer at kende, grundlaget for den højskolekultur, vi dyrker på Gerlev, præsenteres, og du vil blive introduceret til de mange ansatte, som gør deres yderste for, at dit ophold bliver det bedste. Du introduceres til dit hovedfag, og du vælger også dit studie- og sidefag. I rystes sammen på kryds og tværs af fag, og med kærlig hånd vil du blive ført ind i Gerlev-universet og alle de traditioner, som højskolen er bygget op af. Den første uge afsluttes med et brag af en weekend – hvor vi også holder en lille fest sammen.

På Gerlev er weekender noget særligt. Vi prioriterer dem højt – både blandt lærere og elever. Og der findes tre typer weekender:

1. Højskoleweekender
2. Elevweekender
3. Stille- /hjemrejseweekender

 

I højskoleweekenderne er der to lærere i spidsen der sammen med en elev-komité over en hel weekend udvikler spændende og sjove aktiviteter. Ofte er hele weekenden præget af et gennemgående tema. Og nogle af weekenderne er Gerlev-traditioner som nye elever kommer med i. Nogle gange ender højskole-weekenderne i en regulær fest – nogle gange er der et andet fokus.


Elevweekenderne er i højere  grad elev-styrede. Kostumer og udklædning er ofte en stor del af disse weekender. Mentaliteten er, at man kan have på, lige hvad man vil. Der er ingen skam i at gå all-in.


Stille-weekender/hjemrejse er også primært elev-styrede. Vi opfordrer alle elever at tage hjem en gang imellem – hvis de har muligheden. Hvis man vælger at blive på skolen er programmet ofte nedtonet og med fokus på at lave sjove og anderledes idræts og aktive oplevelser.


Det niveau af engagement og lidenskab, der puttes i weekenderne, ser man ikke mange andre steder. Eleverne brænder for at skabe en unik oplevelse for de andre elever – og det hele er bare sjovere, når alle går 100% op i det. Mange gamle elever forklarer, at deres livs weekender foregik på Gerlev. Det er svært at indkapsle, hvilken følelse og glæde de skaber, men én ting er sikkert: Alle elsker dem. Om det er det store fokus på inklusion, hvor alle kan være med, eller om det er den store passion for at finde kreative kostumer og ikke være angst for, hvad andre tænker, der gør Gerlev-fester fantastiske, er ikke let at forklare.

På Gerlev arrangeres der fællesrejser, hvor hele skolen tager på tur sammen og der arrangeres rejser i tilknytning til dit hovedfag. Alle rejser er som udgangspunktet obligatoriske. Du kan læse mere om rejserne her.

Du bedes medbringe dit pas og dit sygesikringsbevis, både det gule og det blå (til rejser i EU-lande).
Husk også forsikring – læs mere under punktet “Højskole og forsikringer” her i vor FAQ

Her kommer en liste over tips og tricks udformet af gamle elever til kommende elever:

 

HUSK TØFLER, da man ikke altid gider at binde snørebåndene, når man trasker ned til morgenmad.

 

VASK PÅ GERLEV er meget let. Du får udleveret en vaskechip, når du ankommer, og vaskemaskinerne doserer vaskepulver m.m. Husk at fylde maskinerne godt op, inden du vælger at vaske! Så er der mindre arbejde til dig i længden.

 

HUSK HYGGETØJ OG SPORTSTØJ, da det er størstedelen af det tøj, du har på, når du går på Gerlev. Hellere tag for meget med end for lidt!

 

HUSK DRIKKEDUNKE. Jeps, det virker oplagt, men du vil opleve, at du smider dem væk utrolig hurtigt, så have et lager klar.

 

CUP NOODLES er undervurderede. Til de sene aftentimer eller blot en eftermiddagssnak.

 

LAGNER & HÅNDKLÆDER gider man ikke at vaske så tit. Så fyld hellere tasken op med dem.

 

HUSK HYGGEN! Når du ankommer og får dit værelse, vil du opleve, at det er meget upersonligt. Husk derfor alle dine små dimser, meningsfulde billeder, lyskæder, planter osv. Don’t worry. Din roomie vil elske dig for det.

 

UDKLÆDNINGSTØJ. Gerlev har mange udklædningsfester. At komme forberedt og medbringe lidt udklædning er en super idé. Vi har dog også et udklædningsrum, så du er ikke helt lost, hvis der ikke er plads til det i kufferten.

Det er dit eget ansvar at være forsikret under dit ophold på højskolen.

Det er muligt du allerede har en afbestillingsforsikring, en indboforsikring og en rejseforsikring da du måske er dækket gennem dine forældres forsikringer. Vi anbefaler dig alligevel, inden du starter på Gerlev, at tjekke om du har følgende forsikringer:

Indboforsikring med ansvarsforsikring: dækker hvis dine ting bliver stjålet eller skadet. Forsikringen dækker også, hvis du kommer til at skade andre eller deres ting.

Rejseforsikring: dækker hvis du bliver syg, kommer til skade eller har brug for anden hjælp i udlandet. Rejseforsikringen bør også indeholde en afbestillingsforsikring hvis du af forskellige årsager bliver nødt til at afbestille en rejse.

Heltids ulykkesforsikring: dækker personskader på dig selv. Husk at tjekke om forsikringen dækker for de aktiviteter du har valgt på Gerlev.

Gerlev Idrætshøjskole ligger 6 km vest for Slagelse, på VestSjælland.
Vi er placeret i naturskønne omgivelser med udsigt over Storebælt – med en knap times transporttid til Danmarks hovedstad i østlig retning og knap tre kvarter til Odense i vest.

Placeringen så tæt på København gør, at vi kan trække på nogle af landets klogeste hoveder fra hovedstaden – både i form af gæstelærere, men også i forbindelse med ture ud af huset i undervisningen.


Højskoler generelt

Højskoler er kostskoler, hvor du bor og har undervisning inden for de fag og emner, der interesserer dig. Der er ingen eksamen forbundet med undervisningen, og det kræver ingen bestemte forudsætninger at deltage. Højskolen er for alle.

 

En højskole er en form for kostskole, hvor du bor, læser, sover, spiser, fester og følger selvvalgt undervisning sammen med en masse nye mennesker. Der er ingen eksamen forbundet med undervisningen, og det kræver ingen bestemte forudsætninger at deltage. Du skal blot være fyldt minimum 17½ år og kunne forstå dansk eller engelsk eftersom undervisningen på Gerlev Idrætshøjskole foregår på dansk og/eller engelsk”.

 

Læs mere på højskolerne.dk

Hvorfor et højskoleophold kunne være en god ide, er der mange gode grunde til.

Du får en unik mulighed for at fordybe dig i nogle specifikke områder, som tager udgangspunkt i dine interesser og nysgerrighed. Oftest sættes højskoler også i forbindelse med ”sammenhold” og ”fællesskab”, da der er rig mulighed for at socialisere og stifte nye bekendtskaber, med mennesker som deler de samme interesser.

Årsagerne til, at folk vælger at tage på højskole er vidt forskellige – nogle tager på højskole for at blive klogere på sig selv og for at finde ud af, hvad de skal studere, andre for at få en pause og lidt luftforandring fra en presset hverdag. Men der kan også være nogle, der bare går her, fordi de har fået det anbefalet af deres ven/far/nabo/bedstemor.

 

Gennemsnitsalderen er ca. 22 år og langt de fleste er 18-25. De fleste af vore elever er i gang med deres første eller andet sabbatår efter gymnasiet eller tager en pause fra universitetet. De kommer fra alle dele af landet, er typisk mellem 18-25 år og har vidt forskellige interesser og baggrunde.

 

Vi har også elever, der ikke er vokset op i Danmark og derfor ikke har dansk som modersmål, men som har en tilknytning til Danmark – måske en mor eller far – og derfor taler og forstår dansk. Eller islændinge, grønlændere, færinger, svenskere og nordmænd, der taler og forstår sproget.

Højskoler adskiller sig fra efterskoler ved oftest at henvende sig til voksne (17+).

 

Et højskoleophold er de voksne/unge voksnes unikke mulighed for personlig udvikling og viderebygning af faglig viden indenfor den linje, som tilbydes på den pågældende højskole. Den primære forskel er institutionernes målgruppe, samt rammer og regler for den pågældende målgruppe under deres ophold.

  • På Gerlev Idrætshøjskole betaler man en fast ugepris der dækker alle udgifter til kost, logi og den daglige undervisning.
  •  
  • Hertil kommer udgifter til en opstartspakke (tøj, sangbog, drikkedunk, vaskebrik og et engangsbeløb der skal dække udgifter til  ekskursioner og foredragsholdere som du har glæde af i undervisningen.
  •  
  • Til sidst skal du beregne udgifter til dine rejser, afhængig af hvilke fag du har valgt.
  •  
  • Priserne for et ophold vil altså variere afhængig af længden på dit ophold og de fag- og rejser du vælger undervejs.

Er du i gang med uddannelse og trænger til nye perspektiver og en pause fra studiet, så kan et højskoleophold være det helt rigtige! Som studerende på en videregående uddannelse er du velkommen her på Gerlev på et såkaldt “pitstop”. Det kan give et tiltrængt og meget kvalificeret pusterum med plads til nye erfaringer, livsoplysning og andre refleksioner.

Kontakt os for mere information om pitstop højskoleopholdet eller læs mere om ordningen her.

 

Der kan også være andre relevante støttemuligheder, dem kan du læse mere om her

Dit valg af højskole er vigtigt, og bør tage udgangspunkt i netop dine interesser og faglige kompetencer.

 

Gerlev Idrætshøjskole er for dig som ønsker at udforske forskellige typer idræt og bevægelse, i et alsidigt og fagligt læringsmiljø og vi arbejder med en forståelse der går ud over idrættens rammer.

 

Den måde, vi underviser og mødes i idrætten, gør det til langt mere end blot faglig fordybelse og dygtiggørelse.

Muligheden for at dygtiggøre dig i et stærkt og intenst fællesskab, der både vil noget med sig selv og verden, er med til at skabe de rammer, som vi synes kendetegner god højskole.

Faq og kalender