Fem forårs-udfordringer i naturen

Den første forårsstemning er netop landet, for alvor. Tid til at komme ud i den friske luft! Gerlevs Outdoor- og Bouldering-lærer, Mads Peter Fogh, giver fem gode bud på udfordringer til både børn og voksne som kan give den traditionelle skovvandring eller bålhygge en ekstra dimension!

Kender i følelsen af hvordan solen den for første gang varmer kroppen med dens stråler, man får lyst til at smide de 5 lag tøj som vinteren har påbudt og nyde denne helt specielle varme? Jeg fik lige præcis den følelse på søndagens tur til stranden med familien. Foråret og varmen er på vej og dagene bliver bare lysere og længere fra nu.

Det tidlige forår er en dejlig tid at komme ud, trække vejret helt ned i lungerne og mærke hele kroppen vågne af vintersøvnen. Det er den perfekte årstid til at lege i naturen, og udfordre både børn og voksne med sjove aktiviteter. 

1. Vådt og godt

Jeg kan stærkt anbefale at finde en solplet ved vandet med læ, her kan du allerede på denne tid af året tage en dukkert uden at få blå tæer. I foråret kan få lov at have din bare røv og din badning for dig selv, da vinterens vaner gør at mange stadig holder sig indendøre. Med en enkelt dukkert kan du måske komme tættere på naturen eller i hvert fald så langt væk fra dit hverdagsliv at du får nye øjne på det. Refleksion er sund og kold vand giver sunde røde kinder. 

2. Løb på sten

Vi har ingen bjerge eller forårs ski i danmark, til gengæld har vi endeløse af kyster og hvis man er heldig så finder man en samling af store sten, enten ved en havnemole eller på stranden. Prøv at løb over stenene så hurtigt du kan, jeg kan love dig en lækkert flow fornemmelsen når du lige akkurat når at tilpasse dit næste hop og retning inden næste bevægelse skal sættes i gang. Det er overraskende sjovt og kan med lidt fantasi sammenlignes med en god powder dag ned gennem en norsk birketræsskov. 

3. Kom ud og klatre

De danske klatreklubber og centrer oplever i disse år en massiv interesse, men hvorfor ikke komme ud og klatrer? Brug skoven og klatrer op i et træ. Hvis dette ikke er nok for dig, så ligger der et stort klatrerområder i Sydsverige, 2 timer fra københavn. I Kjugekull findes tonsvis af sten der bare venter på at blive besteget. Her er sæsonen ved at gå på hæld. Man vil gerne klatrer når det er koldt og tørt. På denne tid af året sveder hænderne ikke og myggen fra de svenske søer sværmer ikke om dit hoved. Elevforeningen arrangerer tur til Kjugekull på lørdag d. 7. marts. 

4. Mangler lidt et fjerde…

Der er aldrig faldet så meget regn i februar som i år. I stedet for at stønne over den våde jord – brug den. Mudder er dejlig sanseligt – og lige nu er der masser af det. Tag sko og strømper af, og nyd hvordan det maser sig mellem tæerne. Du vil måske igen opleve hvor lidt der skal for at bryde med din forestilling om verden, om ikke andet er det sikkert godt for din hud, og børnene elsker det!

5. En – to – værsgo’

Du kan også spise dig mæt i den danske natur på denne tid af året! På grund af den milde vinter har det længe været muligt at finde ramsløg i skovene, men nu kan man nærmest ikke undgå den. Skovbunden er i disse dage plastret til med ramsløg, og du kan let genkende dem ved deres løg/hvidløgsduft. Hvis de ikke lugter hvidløg skal du ikke plukke dem, da det kan være den giftige Liljekonval. Ramsløg kan bruges i en lækker nordisk pesto, hvor du ikke behøver at tilføje hvidløget på grund af ramsløgets løgsmag. 

Og så er det også stadig sæson for blåmuslinger. Blåmuslinger – som er en omega3 bombe og bæredygtige – sidder normalt på sten og andre større objekter i havet, og er lettest at finde ved lavvande. Nu hvor det har blæst kan man være heldig at finde dem på havbunden, hvor det let at samle til aftenens gourmetmåltid. Du skal dog være opmærksom på at de er træls at spise hvis der er sand i. For at skylle sandet ud kan du lave en spand med ca. 35 g. salt pr. liter vand, smide lidt havregryn i spanden og lad den stå køligt og mørkt et par dage. Muslingerne spiser havregrynene og spytter sandet ud – smart ikke?

 

SHARE IT:

Comments are closed.