Fighting Monkey på Gerlev

I denne uge er vi ekstra glade for, at have de inspirerende medlemmer af Fighting Monkey teamet på skolen. Fighting Monkey Rootlessroot er et bevægelseskoncept, som er blevet meget populært blandt idrætsudøvere og bevægelsesfolk. Jozef Frucek, har været på Gerlev under Judo Danmarks årlige sommerkursus på Gerlev i uge 31, hvor han var blandt underviserne. Ugen efter afvikler de populære bevægelsesfolk i Fighting Monkey deres eget særlige kursus for 60 engagerede elever fra hele Europa.

 

Vil ikke noget fast system eller metode

Fighting Monkey arbejder med bevægelse og kommunikation. De har samarbejdet med en lang række atleter og bevægelsesfolk, om kropsudvikling og skadesforebyggelse. “Vores idé er ikke at skabe et fast system eller metode,” forklarer Jozef med et beslutsomt blik. Han er netop kommet ud fra en svedig time, hvor han ene mand har undervist og udfordret 100 unge judokaer, med øvelser der ikke lignede noget, de har prøvet før. “Alle rigtig gode systemer fører til rigtig meget effektivitet. Vi er interesserede i at svinge mellem platforme og hele tiden at kunne absorbere noget nyt, som vil forbedre den menneskelige udvikling bredere end effektivt.” Han nævner judoen som eksempel, og peger mod hallen: “Judo har et sæt meget fast definerede regler. Men kan du bryde med dem et øjeblik, kommer der måske noget nyt ind. En ny måde at tænke på, som ville kunne gøre din kamp bedre.”

Han afsluttede sin PhD om stemme og bevægelse i 2002 og stiftede efterfølgende Fighting Monkey sammen med sin hustru, Linda Kapetanea. Begge har baggrund inden for bevægelse, dans og idræt. “Alle sportsgrene udvikler på menneskeheden. Vi tester vores grænser. Vi forsøger at teste vores forståelse. Judo et rigtig godt eksempel. Judo er meget blød kommunikation. Hvilke bitte små tegn kan du spore i din makkers bevægelser, for at få ham ud af balance eller bryde hans stilling? Så det er meget praktisk kommunikations-træning. Hvis vi ville træne mere for kunstens skyld, og ikke kun til konkurrencer, ville vi nok blive meget klogere på, hvordan vores hjerne er sat sammen.” Det er netop Fighting Monkeys undersøgelsesgrundlag: Bevægelse og lysten til udvikling.

 

Ustruktureret leg og kommunikation er essensen i alt

Jozef er optaget af den kommunikation, som han mener, er en helt essentiel del af vores eksistens. “Vi ønsker at forstå, og vi ønsker at forstås. Uanset hvilken handling, uanset hvad du dyrker, handler det altid om kommunikation.” Han fortæller om et spørgsmål, han engang fik, hvad er kommunikationens modsætning? “Ikke at tale, eller være helt stille – også dét er en form for kommunikation. Så den eneste antonym til kommunikation er ikke-eksistens. Så snart vi er i live, så snart vi reflekterer, er vi i dialog med vores omgivelser.” Fighting Monkey‐konceptet går således blandt andet ud på at udfordre og opdage nye aspekter, til de mønstre som kommunikationen ofte sidder fastlåst i. “Vores rolle er at bringe ting ind, som du ellers ikke ville se. Eller måske ændre på den vinkel, du ser tingene fra.”

Et fundamentalt aspekt af Jozefs tilgang til livet er leg. “Ustruktureret leg – det er noget vi gør fra fødslen. Vi leger, vi eksperimenter og undersøger om resultatet er det samme som før. Du har et barn, du har en kop på bordet, barnet skubber koppen, koppen falder ned, mor kommer og tager den op,” Jozefs øjne lyser op, mens han spiller barnet ved et usynligt bord foran ham. “Wow! Hvad hvis jeg skubber igen? Og igen? Og igen og igen og igen…” Han bliver tænksom igen. “Det er en slags statistik barnet har gang i. Leg er en slags undersøgelse af, hvad virker i forskellige situationer.” Jozef forklarer, at han ikker er interesseret i at undersøge viden. “I vesten er vi meget optagede af viden. Men faktum er, at vi ved meget mindre end vi ved. Det vil sige, der er meget mere ukendt, end kendt. Der er for eksempel meget mere, vi ikke ved om menneskekroppen, end vi ved.”

 

Fighting Monkey passer godt ind på Gerlev

Fighting Monkeys metoder bygger på at lege og teste grænser, men ikke mindst åbne op og prøve noget helt ukendt, for at forstå os selv og vores omgivelser. Denne kreative og legende tilgang til bevægelse passer rigtig godt ind på Gerlev. Det har Jozef også lagt mærke til. Han siger, at han ikke gik så meget op i faciliteter, da de søgte et sted til Fighting Monkeys kursus. “Jeg ville aldrig komme her, hvis menneskerne bag ikke var så fantastiske og kreative. Så ud over, at de her omgivelser viste sig at være helt utrolige, og at faciliteterne er utrolige, synes jeg menneskerne der bakker op om miljøet her er, er fantastiske. Derfor er vi her,” smiler Jozef og tilføjer med et glimt: “Jeg siger det ikke for, at du skal kunne lide mig. Folk her er virkelig skønne!”