Finn Berggren fylder 70 år

Finn Berggrens relation til Gerlev Idrætshøjskole har været stærk. Han både har været elev og efterfølgende lærer på højskolen fra 1971-78 efter afsluttet læreruddannelse og videreuddannelse på Danmarks Højskole for Legemsøvelser (KU). Siden 2002 har Finn Berggren været forstander på Gerlev.

Finn Berggren blev forstander efter 20 år som lektor på Institut for Idræt og Biomekanik, Syddansk Universitet. På SDU var Berggren en af frontløberne i skiftet til et større fokus på sundhedsstrategier i forhold til fysisk aktivitet. Og i 1998 blev han det europæiske medlem af arbejdsgruppen bag det stort anlagte WHO-initiativ, Global Initiative for Active Living.

 

Jorden rundt på 11 måneder

Tiden på Gerlev blev afbrudt af et instruktørjob på datidens sidste verdenshold, Flensted-Jensens Danish Gym Team. Jobbet bragte Finn Berggren jorden rundt på 11 måneder i 1976-77. En tur som fik en usædvanlig indflydelse på hans virke, idet han på opfordring fra det sydkoreanske undervisningsministerium blev udsendt som Danida rådgiver til Udenrigsministeriet og universitetsverdenen i Sydkorea i 1978 og to år frem.

Da han vendte tilbage til Gerlev blev han mere end blot forstander. Samtidig blev han nemlig også formand for både de danske højskolers eneste forskningsinstitution, Institut for Forskning i Idræt og Folkelig Oplysning, og Gerlev Legepark, der er udsprunget af instituttets arbejde.

 

Prominente udviklingsprojekter med Nordea-fonden og Lauritzen Fonden

Berggren har været igangsætter og ansvarlig for en række prominente udviklingsprojekter. Det gælder ikke mindst Byens Leg, som med støtte fra Nordea-fonden har formidlet leg og bevægelsesglæde i 25 kommuner.

Desuden gælder det Legeskibet, som er opstået i et samarbejde mellem Gerlev Legepark og Lauritzen Fonden. Skibet har besøgt 70 danske havnebyer med henblik på at inspirere til såvel øget fysisk aktivitet som udviklingen af Danmarks blå byrum. Det er et fireårigt projekt, som varer indtil 2019.

I 2005 grundlagde Berggren sammen med en række internationale forskere og WHO den europæiske organisation HEPA Europe – The European Network for Health Enhancing Physical Activity.  Den er en aktiv medspiller i europæiske udviklingsstrategier for fysisk aktivitet og sundhed.

 

Samarbejde med 21 kinesiske universiteter

Det globale udsyn spiller en stor rolle for Finn Berggrens ledelse og udvikling af højskolen. Internationale trends er hurtigt blevet opsnappet. Dette har blandt andet ført til anlæggelsen af verdens første park til parkourundervisning i 2006. Og takket være samarbejdsaftaler med 21 kinesiske universiteter anses Gerlev for at være den uddannelsesinstitution, der har det tætteste samarbejde med Kina.

Det betyder naturligvis, at mange kinesere lægger vejen forbi højskolen, men på Gerlev er der også mange elever fra lande som Tjekkiet, Polen, Ungarn og Sydkorea – foruden naturligvis de øvrige nordiske lande.

Berggrens omfangsrige internationale arbejde har senest medført udnævnelsen til at blive en del af den nye UNESCO-komité, Committee for Traditional Sports and Games.

 

Fødselsdagen fejres med reception på Gerlev Idrætshøjskole fredag den 22. september kl. 14-16:30.

SHARE IT:

Comments are closed.