Finn interviewet til førende parkour-site

Gerlevs forstander Finn Berggren blev interviewet af det førende internet-site for parkour-entusiaster Parkour, They Said under International Parkour Gathering i uge 29. Det er der kommet en spændende og oplysende snak ud af. Her fortæller Finn blandt andet, hvordan mødet med parkour ændrede Gerlev Idrætshøjskole for altid.

To oplevelser der ændrede Finns liv og skolens udvikling

For små ti år siden sad Finn og så tv-programmet Scenen er din. I programmet medvirkede bl.a. den senere Gerlev-lærer i parkour Martin Kallesøe sammen med tre venner. De fire unge mænd vandt programmet. Finn indså straks som tidligere gymnast den nye idræts store pædagogiske potentiale. Det blev begyndelsen på en dannelsesrejse, som har gjort Gerlev til hvad, højskolen er i dag.

I interviewet fortæller Finn om en situation han oplevede i samme periode, hvor han sad i en bil og så på en leg udspille sig mellem tre unge tre knægte i 10-12 års alderen. Børnene udfordrede hinanden i at springe fra sten til sten for til sidst at gribe fast i et vejskilt og svinge en omgang. Det umiddelbare og dybe engagement i deres fysiske leg og bevægelsesglæden som lyste ud af deres kropssprog tiltalte højskoleforstanderen.

Den undersøgende og innovative bevægelse

De to oplevelser satte gang i en større bevægelse. Finn er inkarneret gymnast og så et spændende potentiale i den legende tilgang til de udfordrende svingende, balancerende og hoppende sekvenser. Han kunne godt savne denne rene bevægelsesglæde i den organiserede foreningsidræt. I parkour er der ikke formelle krav til udførelse, men en undersøgende og innovativ tilgang til bevægelse.

Finn kontaktede de fire unge mænd og ansatte dem som lærere på Gerlev. Parkour blev et hovedfag og var kommet for at blive. Året efter byggede man parkourparken. Et unikt og gennemtænkt anlæg, som intervieweren beskriver som en “tre-etagers hulk” tydeligvis bygget til udfordringer og undervisning.

I interviewet kommer Finn også ind på, hvad han anser for den bedste strategi for at undgå, hvad han betragter som en alt for omfattende sportificering af parkour. Endelig diskuterer han, hvorfor parkour passer så glimrende ind i Gerlev Idrætshøjskole overordnede filosofi om idræt og dannelse.

Hele interviewet kan høres her

Foto: Andy Day