Fødselsdagssang så taget letter og lagkage i lange baner

Mere end 100 legeglade børn og voksne, 7 kæmpe store lagkager og 5 skarpe debattører. Det var bare en del af opskriften på Gerlev Idrætshøjskoles fejring af højskolernes 175-års fødselsdag torsdag den 7. november.

”Hvis der er noget, vi mennesker har brug for, så er det at blive udfordret. Og der hvor vi rykker os allermest er, når vi bliver udfordret med kærlighed. Og hvis der er et sted, hvor man kan blive udfordret med kærlighed, så er det højskolerne.”  Sådan lød det fra borgmesteren i Slagelse, John Dyrby Paulsen, da han for en kort stund tog ordet til fejringen af højskolernes 175-års fødselsdag. Hans tale blev især modtaget men en stor portion begejstring af de 90 højskoleelever, der med klap og hujen tilsluttede sig hans ord.

Troldene fra Gerlev Banke

Sammen med de 90 højskoleelever var der mødt mere end 100 lokale børn og voksne op for at fejre højskolernes fødselsdag. Efter en kort tale fra forstander, Tania Dethlefsen, blev både børn og voksne kastet direkte ud i en oldgammel fortælling om troldene fra Gerlev Banke. De grumme trolde blev sat til at fange de tarvelige mennesker, der stjal deres ærter, og inden længe havde troldeflokken vokset sig så stor, at ingen kunne undslippe. Legen blev afløst af en kæmpe fællesmiddag, som Gerlevs køkken og elever havde stået for at lave. Middagen var både en mulighed for at få stillet sulten, men også at tale med nogle helt andre, end dem man sædvanligvis spiser aftensmad med.

Vi skal udstille vores deller!

Fællesspisningen ledte over i aftenens mere seriøse indslag. Højskolen havde sat fem af Slagelses lokale meningsdannere i stævne til en snak og debat om kropskultur. Her kunne man bl.a. høre udtalelser som “Der er jo behov for et oprør! Vi skal til at udstille vores deller, vi skal udstille vores fjogede grin, vi skal være uperfekte mennesker!” fra Lars Hazelton, seniorprojektleder i Gerlev Center for Leg og Bevægelse.

Fejringen af højskolerne blev sluttet af med en fødselsdagssang, der fik taget til at lette i Bevægelseshuset og syv kæmpe store lagkager, der hurtigt blev til to, en og så helt forsvandt.

Kampen om kroppen

Selvom højskolerne efterhånden er ældre end vores tiptipoldemødre, så vil vi stadig gerne gå foran og stikke til debatten. Til fødselsdagsfejringen af højskolerne satte højskolen derfor fokus på et af tidens aktuelle emner – kropskultur.

Her kunne man både høre skolernes input i debatten fra Réne Nielsen, skoleleder på Nymarkskolen og Lotte Büchert, rektor på Slagelse Gymnasium. Også det politiske perspektiv blev inddraget af Sten Knuth. Samtidig kom Lars Hazelton og Martin Lykkegaard med løsningsforslag.

Man skal være gode venner med sin krop!

I debatten kunne man både høre udtalelser som “Vi skal bruge kroppen og vi skal glemme kroppen mens vi gør det. Det skal være sjovt! Man skal være gode venner med sin krop!” fra Martin Lykkegaard, underviser på Gerlev. Og Stén Knuth, idrætspolitisk ordfører for Venstre, inddrog bl.a. skolereformen, som en forklaring på kropskulturen og manglen på leg blandt børn og unge i dag: “Da vi lavede skolereformen her for fem år siden, tror jeg, vi lod lærerne lidt i stikken. Vi har ikke været dygtige nok, at give lærerne redskaberne til at skabe leg og grin og bevægelse i skoledagen.”

Højskolerne dengang

Baggrunden for fejringen af højskolernes 175-års fødselsdag er den første højskole, der blev oprettet i Rødding i 1844 – i en tid hvor Danmark stadig var kongedømme og Slesvig og Holsten stadig var danske. Højskolen blev sat i verden for at fokusere på national identitet og det danske sprog – i et område hvor halvdelen talte tysk og halvdelen dansk. Et stærkt dansk fællesskab var målet.

”Jeg er vild med højskoletanken, og det er jo lige præcis det med fællesskabet, som vi har snakket om i aften. Det er enormt dyrebart, og det er her, man kan få skabt nogle relationer til nogle mennesker, som varer ved og bliver en del af ens liv og ens historie,” fortæller Inge Larsen, der deltog i fejringen af højskolerne, og som fejrer sit 40-års jubilæum som højskoleelev i år.

Højskolerne nu

Fællesskabet vil altid være en vigtig del af højskolerne. Og netop fællesskabet er også en stor del af, at højskolen skal være en del af at løse nogle af de problemstillinger, vi står over for i dag.

”Der er grund til fejring. Men dagen er også en god anledning til at minde om, at højskolen kan noget særligt. I et par årtier, har der samfundsmæssigt været fokus på, at få unge hurtigt igennem uddannelses-pølsefabrikken. Men tiderne er ved at vende. Og ikke mindst de unge selv kalder på præstationsfrie rum, på bæredygtige løsninger, på leg, grin, nuet og fællesskaber. Det skal Gerlev svare på,” lyder det fra Tania Dethlefsen, forstander på Gerlev Idrætshøjskole.

På den måde er Gerlev Idrætshøjskole sammen med resten af landets højskoler allerede i gang med at lægge grundstenen til de næste 175 år med højskoleliv og fællesskab i Danmark.

Tillykke med de 175 år! Vi glæder os til mange flere.