Gerlev skal blive bæredygtig

“Klimakrisen er en brændende platform, som kalder på, at alle tager et ansvar. Vi står overfor en stor global udfordring – som helt naturligt er lokalt forankret. Alle aktører bør også lokalt vurdere eget aftryk på den fælles klode og hvordan man kan bidrage til bæredygtig udvikling til gavn for alle – både nu og her og for fremtidige generationer. Så selvfølgelig skal Gerlev gøre mere for bæredygtige udvikling.”

 

Forstander Tania Dethlefsens budskab er helt enkelt: Gerlev skal i den grad prioritere bæredygtig udvikling. Selv har hun beskæftiget sig med FN’s 17 verdensmål i mange år og i forskellige sammenhænge, bl.a. som næstformand i Udviklingspolitisk Råd. Og hun har klare visioner for det samlede Gerlev, idrætshøjskole og center for leg og bevægelse. Emnet blev taget op, allerede i Tanias første semester som forstander. Blandt lærere og ansatte er der stor vilje til handling og højskoleeleverne kommer selv med helt konkrete udviklingsforslag.

 

Utrolig spændende wakeup call

“I 2019 har vi varmet op med mindre initiativer. Vi er gået med i et initiativ som hedder To-good-to-go, der bekæmper madspil. Vi har startet to fag med fokus på bæredygtighed. Vi har givet alle eleverne redskaber ift mere cirkulær økonomi. Og så har vi haft morgensamlinger hvor vi har diskuteret bærdygtighed og verdensmål med eleverne, som er blevet taget meget vel imod,” forklarer Tania og fortsætter: “I foråret nedsatte eleverne en bæredygtighedskomite, som havde masser af visioner om alt det Gerlev kunne gøre. Der blev ledelsen egentlig taget lidt med storm, for vi stod ikke klar med vores plan. Det var sådan set et utrolig spændende wakeup call, som gav anledning til at overveje, hvordan kan vi fremadrettet gribe den slags initiativer.”

 

En bredere forståelse af bæredygtighed

Der er mange områder at tage fat på, når en gammel højskole skal gøres bæredygtig. Arbejdet er i gang, men fremfor blot at hejse et flag for den grønne omstilling, er man gået all-in i en spændende – men også hård – omstillingsproces. Driften skal klimareguleres, og der arbejdes på en større analyse af den samlede organisation i forhold til de 17 verdensmål.

“Der er efterhånden flere og flere der har fået øjnene op for den miljømæssige og grønne fokus. Som er godt! Men verdensmålene rummer en bredere forståelse af bæredygtighed,” uddyber Tania. “De illustrerer nemlig sammenhængen mellem den sociale, økonomiske og miljømæssige del af bæredygtighed, som alle er super interessante for os som højskole. Verdensmålene er et spændende værktøj for en højskole at arbejde med. En stor mundfuld, men en vigtig holistisk tilgang.”

 

En helt naturlig hovedprioritet

Visionen på Gerlev er at finde projekter og drivkræfter, som alle kan være fælles om – på tværs af afdelinger, på tværs af drift og dannelse. “Den bæredygtige udvikling skal tænkes og prioriteres sådan, at det giver mening og er til at håndtere, men også bliver til en positiv kraft i alt vi gør. Vi har stor fokus på, at den bæredygtige dannelse flettes aktivt og konstruktivt ind i undervisning og hverdag.”

I 2019 er der taget hul på arbejdet, men det er langt fra slut.  Der arbejdes på planer for bæredygtig udvikling på Gerlev i forhold til fag, køkkendrift, energiforbrug, vandforbrug, rejseaktiviteter, social og kropslig trivsel. “Vi er midt i en spændende proces – der kaster os alle ud i at genbesøge plejer og måder Gerlev indtil videre har gjort tingene på. Først i det nye år, lander Gerlev en ny 5-årig strategi – hvor bæredygtighed bliver en hel naturlig hovedprioritet” afslutter Tania. 

 

LÆS MERE OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV HER

SHARE IT:

Comments are closed.