Fællesskab for fuld skrue til DGIs Landsstævne

“Jeg var helt færdig i søndags på vej hjem fra Landsstævne. Men jeg var også glad. Glad for fællesskabet og stolt af, at jeg har været med til, at højskolerne skal stå sammen som en højskolebevægelse.” 

DGIs Landsstævne 2017 i Aalborg er veloverstået, og på Gerlev har vi dermed sagt farvel til et aldeles skønt forårshold. Eleverne er videre til nye eventyr, nogle lærere er drysset på ferie, og andre er tilbage på skolen til en spændende omgang korte kurser.

Morten Zacho står i Gerlevs parkourpark i sin “CrossFit Genius” t-shirt med et stort smil på læben. Han hopper ikke rundt i anlægget. Han trimmer græskanter. Det er Vikinge-uge, og ugen igennem har Morten ansvar for en flok Vikinger, tidligere elever, som kommer eller bliver på skolen en ekstra uge for at arbejde på diverse projekter for at forbedre vores skole. Det er en uge fyldt med hygge og hårdt arbejde, så Morten er forståeligt nok lidt træt.

 

Seks højskolers samarbejde

Morten var Gerlevs repræsentant i styregruppen, der planlagde højskolernes deltagelse i Landsstævnet. Der var seks gymnastik- og idrætshøjskoler, der deltog i festlighederne med hele 850 friske højskoleelever: Gymnastikhøjskolen i Ollerup, Gymnastik- og Idrætshøjskolen i Viborg, Idrætshøjskolen i Sønderborg, Nordjyllands Idrætshøjskole, Vejle Idrætshøjskole og så selvfølgelig os fra Gerlev Idrætshøjskole.


“Vi ville samarbejdet,” forklarer Morten. Styregruppen holdt månedlige møder i optakten til Landsstævnet, hvor man udvekslede ideer til fællesaktiviteter og måder, hvorpå man kunne gøre højskolebevægelsen synlig. Morten oplevede en ny og spændende tone i samarbejdet. “Jeg føler faktisk, at det var lidt historisk. Jeg har været med til Landsstævner siden 1994 i Svenborg, og i den tid har jeg ikke oplevet højskolerne være så tætte sammen før.”

 

Det fedeste ved landsstævnet er fællesskabet

Morten siger, at der var en helt tydelig vilje fra alle de seks deltagende højskoler om at arbejde sammen og være sammen på Landsstævne. “Vi ville tage derover fælles. Det synes jeg også gav sig udslag i, at vi gjorde mange ting fælles, som vi normalt ikke har gjort fælles.”

“Det fedeste ved landsstævne er at komme over og mærke det store fællesskab. Man får en masse fællesskabsoplevelser. Lige fra at se efterskolerne – de her knap 7000 efterskoleelever lave et show – hvor de kan lave forholdsvis ens bevægelser. Det er stærkt! Til, for mig personligt, at opleve verdensholdet lave gymnastik. Jeg kan relatere til det, da jeg nu selv har været på verdensholdet og kender til alle de ting, der ligger bag sådan et show. Det var følelsesladet at se deres sidste opvisning.” Morten betoner også det hyggelige samvær med venner og bekendte, både i aktiviteterne om dagen og festlig lag om aftenen.

 

Eleverner stod for aktiviteterne

Men først og fremmest betoner han højskolefællesskabet. “Vi kom derover og startede allerede mandag, højskolerne sammen. Vi havde derfor mandag, tirsdag, onsdag og torsdag samlet i Aalborg inden selve stævnet startede. I den sammenhæng formåede vi at lave nogle fede oplevelser og aktiviteter. Faktisk var det vores elever, der stod for at lave aktiviteterne. De lavede en masse sjove stationer, hvor de arbejdede sammen og var kreative. De spillede fodbold med rør for øjnene og bar på hinanden, mens de gled rundt på en glat presenning, og de lavede en fællesdans, som de så brugte til det fælles højskoleshow, som vi lavede dagen efter.”

Det var rigtig højskole med alt, hvad der hører til. “Vi havde morgensamlinger sammen, vi havde foredrag sammen, vi havde fælles-koncert med Chris Hermann om aftenen, hvor vi stod og dansede sammen og havde en fed fællesoplevelse sammen der også.”

 

Parallelt med Kongeskibet

Det var skam ikke kun de 850 højskoleelever, der gav den gas i fællesskab til Landsstævne. Også de seks skolers lærere hyggede sig sammen. “Efter åbningen torsdag aften havde vi blandt andet inviteret alle lærerne med ud, og så sejlede vi en tur med Gerlev Legeskib,” smiler Morten. Det viste sig også at blive til noget af en oplevelse. “Så ville Kongeskibet gerne sejle parallelt med Legeskibet, så vi sejlede simpelthen ved siden af Kongeskibet på vej ud af Limfjorden. Så har vi prøvet det!” På vej tilbage ind i fjorden sejlede skibet langs kajen, hvor Mads Langer stod og spillede på den store scene. “Landsstævne er sådan en sjov blanding af helt vildt mange oplevelser – og så alligevel har man på fornemmelsen, at man kun har oplevet en lille del, for der sker så vildt meget hele tiden!”

 

Vi var i top!

 Adspurgt indrømmer Morten, at han, midt i alt fællesskabet, også havde en helt personlig sejrsoplevelse. Sammen med Jo Kyrre, Gerlevs beachvolley-lærer, skrev han sig op til en beachvolley-turnering under holdnavnet Bubba Gump. Deltagelsen var mest tænkt for hyggens skyld, men Gerlev-lærerne kan jo finde ud af at give den gas! “Det er sådan en rangliste-turnering, og vi kunne godt se, at vi vandt ret mange kampe og begyndte at kravle op ad på ranglisten. Så det skete faktisk, at fyrreårige mig og halvtredsårige Jo Kyrre lige pludselig lå som 1’ere på ranglisten. Vi var ikke med i den sidste to en halv time af turneringen, der var vi ovre at se efterskoleshowet. Det er jo klart, at vi ikke samlede så mange point imens. Men alligevel endte vi på en andenplads og havde endda slået dem, der blev 1’ere… Så vi føler lidt at vi var i top!”

Morten lyser af stolthed, men med sit sædvanlige glimt i øjet, og runder af: “Det var jo ikke noget, vi sådan havde gået efter, for det er slet ikke det, der er væsentligt til Landsstævne. Men det var da meget sjovt, at vi faktisk godt kan være med. Selvom DGI ikke står for konkurrence, så er det stadigvæk en præstation, man kan relatere til og har lyst til at gøre sig umage.”

Se DRs opsamling fra Landsstævnet her