Idrættens kultur-pris, Gerlev Prisen, åbner for indstillinger af kandidater

Under overskriften: ‘Hvem har rykket idrættens grænser?’ har komiteen for udvælgelse af Gerlev Pris modtageren 2019 valgt at åbne for indstillinger. Alle kan nu sende forslag til den helt rigtige prismodtager. Det er en demokratisering af prisen, som hidtil er blevet udvalgt på baggrund af bedømmelsesudvalgets egne kandidater.

 

Udviklet idrættens kvaliteter eller skabt fornyelse

Gerlev Prisen uddeles den 27. april 2019 på Gerlev Idrætshøjskole. Prisen gives for en indsats, som i en særlig grad har udviklet idrættens kvaliteter eller skabt fornyelse i synet på idrættens kulturelle placering og muligheder. Uddelingen af Gerlev Prisen har, fra første dag, haft som sigte at medvirke til, at idrætten bliver “en selvfølgelig og frugtbar del af vor hverdag – og den kulturelle udvikling”, som det står i prisens fundats.

 

Gives til en oprører

Gerlev Prisen blev indstiftet i forbindelse med Gerlev Idrætshøjskoles 40 års jubilæum i 1978. Den er blevet uddelt årligt siden. Jørn Hansen, professor i idrætshistorie ved Syddansk Universitet, kalder Gerlev Prisen for “en kulturradikal folkelig manifestation”. I et jubilæumsskrift om prisen fra 2018 citerer han bl.a. den pressemeddelelse som blev sendt ud i forbindelse med den første prisuddeling 1978:

“[Gerlev Prisen] skal gives til en oprører. – Til en person, som gennem nytænkning og solidarisk kritik har formået at skabe debat om idrættens kvaliteter, og dermed fremmet idrættens muligheder som et frodigt og kropsglad tilbud til alle…

Gerlev Prisen … kan gives for den kontroversielle, men konstruktive og samfundsrelevante indsats inden for idrætten.”

 

Ny forstander – ny indstillingsprocedure

Gerlev har i mange år arbejdet med at udforske og rykke ved grænserne for hvad idræt og bevægelse bidrager med både til den enkelte og til fællesskaber og samfund. Idrætshøjskolen forholder sig aktivt og debatterende til idrætten, kulturen og samfundet såvel lokalt som nationalt og globalt. Prisuddelingen er en væsentlig del af at sætte denne dagsorden.

Ny forstander på Gerlev, Tania Dethlefsen, trådte til den 1. januar 2019. Og hun foreslog udvælgelseskomiteen at indstillingsproceduren burde åbnes op for forslag fra alle sider.

“Gerlev skal konstant være med til at sætte idræt og bevægelse til debat. Vi skal kaste lys på de steder hvor eksperimenter sker og hvor idræt og bevægelse får betydning ikke bare for den enkelte men for fællesskabet”, siger Tania Dethlefsen og fortsætter:

“Idræt og bevægelse skal med en Gerlev’sk linse puffe til det eksisterende – bevæge det der ser ud til at stå stille. Og det vil vi gerne i dialog med en bred vifte af aktører omkring. Så vi håber at alle dem der kærer sig om at udvikle idræt og bevægelse vil sende forslag om spændende kandidater fra nær og fjern – også kandidater vi ikke selv ville have fået øje på”, slutter Tania Dethlefsen.

 

Overrækkelse på Gerlev d. 27. april

Samme fremgangsmåde bliver implementeret i løbet af foråret for Jørn Møllers Legepris. Legeprisen uddeles årligt til en formidler, forsker eller legepersonlighed, som på en særlig nyskabende måde arbejder med at fremme forståelsen af at lege. 

Sidste frist for nominering til Gerlev Prisen er 1. april 2019. Prisen overrækkes i forbindelse med idræthøjskolens årlige Gammel elev og jubilarweekend den 27. april 2019. 

 

Se mere og indstil kandidater her: https://gerlev.dk/gerlevprisen