International Parkour Gathering er som Hogwarts

Uge 29 er hvert år en af Gerlevs største sommeruger. Gerlev International Parkour Gathering og Funk & Rhythm har sat Gerlev på verdenskortet. Sammen med korte kurser som Gospel, Familiehøjskole og Judo Danmarks Summercamp er denne uges to sideløbende kurser blandt de største vi afholder, med knap 200 deltagere fra alle verdenshjørner. Og de er vilde med højskole!

 

Verdenselite og højskolesangbøger

International Parkour Gathering startede som et europæisk Gerlev-kursus, men er vokset stødt igennem årene. Gerlev har været lidt af en frontløber, når det gælder parkour. Gerlevs parkour-hovedfag er det første af sin slags i Danmark – startet op allerede i 2006 og så er parkour-parken den første parkour-park i verden. Den var man nødt til at bygge, for at kunne dyrke denne urbane sport på en ordentlig måde udenfor storbyen, og parkerne har siden spredt sig til hele verden.

I forbindelse med kurset kommer nogle af verdens absolut største parkour-stjerner til Gerlev. Det er verdenseliten der deltager i undervisningen og i parkour-miljøet er højskolens kursus kendt som noget alle burde prøve. Begge ugens kurser er traditionelle højskolekurser, med internationalt præg.  Højskolelovgivningen bliver overholdt og man nyder undervisning af bred almen karakter. Det vil sige, at der er traditionelle danske morgensamlinger med højskolesangbog, foredrag og alment dannende diskussioner oveni den hårde træning.

 

Vilde med højskole

Mange af vores internationale gæster er fuldstændig vilde med både Gerlev og måden man arbejder med almen dannelse. Den tyske Martin Gessinger, medlem af ParkourONE i Berlin, er én af dem som har udtalt stor entusiasme omkring det danske højskolesystem. ParkourONE er en organisation der vægter autencitet og bæredygtighed og står bland andet for parkour workshops på Gaza. I sidste års facebook-video om kurset beskrev han højskolen som “et meget, meget interessant og godt koncept.”

 

Andy Day har skrevet en blogpost om Gathering under overskriften er “Danmark gør det bedre“. Andy er er kendt for og afholder kurser i urban fotografering og parkour-fotos. Han påpeger blandt andet at fokus på kurset ikke kun består af den fysiske træning, men også “at udvikle sig som mennesker og få øget forståelse for sig selv og verden – hvad det vil sige at tage ansvar for sig selv og éns beslutninger.” Andy er med på dette års kursus, både som fotograf, udøver og foredragsholder. Han har blandt andet taget billedet her for oven.

 

Hogwarts for parkour-folk

To af dette års kursister blev spurgt lidt ind til oplevelsen af International Gathering og Funk & Rhythm. Cecile fra Danmark og Rasmus fra Sverige har begge to været på Gerlev flere gange og lærer noget nyt hver gang. Rasmus beskriver parkour-kurset som et “Hogwarts” for udøvere af sporten. Han beskriver hvad der sker når så mange forskellige mennesker fra så mange forskellige lande kommer sammen, hvor man “opdager en helt ny dimension i en bred vifte af bevægelser man endda allerede kendte.” De to fortæller også om samarbejdet mellem de to kurser og hvordan de to discipliner kan lære meget af hinanden.

 

Ender med audition

Ugen slutter af med den årlige audition til Gerlev Performance Team. GPT er et hold af særligt udvalgte dansere, traceurs og performere, som repræsenterer Gerlev Idrætshøjskole ved officielle lejligheder. Det ledes af de dygtige Thais Hvid og Sophia Mage som også står for udtagelsen til sæsonen 2017/2018. Udtagelsen ligger meget naturligt i forlængelse af ugens kurser, da man skal have gået på Gerlev eller deltaget på mindst ét kort Gerlev kursus (f.eks. IG eller F&R) for at komme i betragning.

 

Se også indslag om International Parkour Gathering på TV Øst: