Sommerhilsen fra viceforstander Lars Mogensen

Jeg har noget jeg gerne vil dele med jer, og en del af jeres venner, bekendte, børn, niecer, nevøer, elever, studerende eller bare mennesker omkring jer. Efter at have arbejdet 26 år på Gerlev (og et par år på andre idrætshøjskoler), er jeg nået frem til følgende: Det giver usædvanlig god mening for unge mennesker at tage et ophold på en højskole.

Mange af jer der læser, ved af erfaring hvordan personlige, faglige og ikke mindst sociale kompetencer, bringes i spil og udvikles i det helt særlige kostskolemiljø som, når det tilrettelægges pædagogisk, udviklings- og dannelsesorienteret, sammen med en stor flok unge motiverede og søgende mennesker, og ikke at forglemme en dedikeret medarbejderflok, er den muld, hvor både: unge spirende talenter, sårbare 12-tals piger og drenge, ikke mindre sårbare 02-tals drenge, drømmere og jordbundne, de glade og dem der ønsker at blive det, træningsafhængige og bevægelsestrængende, danskere, europæere, asiater og amerikanere, ja kort sagt unge af næsten enhver slags og fra hele verden mødes, for i et stærkt fællesskab, at udvikle sig sammen og blive klogere på verden, hinanden, sig selv og den faglighed, der tilbydes oveni.

 

Eksperimentarium for udvikling af unge

Højskolerne udvikles i rivende hastighed, fordi det er nødvendigt. De unge stiller krav til deres skole, og omvendt stiller vi på højskolerne krav til de unge. Det er et godt match, som skaber udvikling og fremdrift, men også refleksion og tid til tvivl og eftertanke. Efter et 3, 4, 6 eller 10 måneders intensivt eksperimentarium for udvikling af unge, mener tæt på 97% af deltagerne, at de har fået udvidet deres horisont, er blevet klogere eller er blevet mere tilfreds med deres liv (frit efter hukommelsen, måske var det kun 96%).

Højskolerne forandrer sig hastigt i retning af større bæredygtighed, som demokratiske øvelsesrum, som arnesteder for unges voksende politiske bevidsthed og som steder, hvor handling, projektmageri og samfundssind spiller bold med (undskyld) højskolernes klassiske livsoplysning.

 

Gerlevs DNA

Også her på Gerlev er der rivende udvikling – ikke mindst på det bæredygtige, hvor en række fag er i støbeskeen, eleverne laver kommiteer for bæredygtighed, og både rejsevirksomhed og dagligdag eftertænkes, for at blive mere bæredygtigt.

Køkkenet har altid været delvist økologisk og bæredygtigt blandt andet fordi vi vælger at købe en række varer lokalt og efter årstiderne, men det vegetariske og sunde er nu udvidet med muligheden for vegansk.

I det kommende skoleår opruster vi også på det vi kalder vores DNA – alt det unge idrætsinteresserede SKAL vide om samfund, sexualitet, klima, bæredygtighed, unges liv, sårbarhed, kunst, kreativitet, filosofi, undervisning, pædagogik og meget mere – det er derfor et lidt forbedret og en smule anderledes Gerlev kommende elever kommer til at møde – og det har det på mange måder altid været – netop fordi alle højskoler konstant er tvunget til at overveje sit indhold og sine værdier.

 

Giv glæden videre

Hvorfor denne lange smøre (og undskylder lige for de mange indskudte sætninger, der er en af mine mange svagheder)?

Fordi du måske kender et ungt menneske, der trænger til at komme på højskole. – Måske endda et ungt menneske, der ikke aner, at han/hun trænger til at komme på højskole. Det er faktisk en forsvindende lille del af unge, der reelt ved, hvad der foregår på højskolerne, så hvis du har læst med helt hertil, er du nu nærmest forpligtet til at udbrede kendskabet til denne særlige mulighed for unge mennesker.

Der er rigtigt mange andre gode højskoler end Gerlev, så du skal ikke være bange for at anbefale højskole helt generelt. Hvis du har lyst til at anbefale Gerlev specifikt, garanterer jeg for at ikke blot jeg, men også mine naboer, venner og kolleger har på farmen, vil ønske dig en skøn sommer.