Efter to års pause er Claus Holm sammen med familien vendt tilbage til Gerlevs familiehøjskole. Syv gange har de været med i alt og selvom børnene efterhånden er tættere på at være voksne, er der stadig reserveret en særlig plads til højskolen i deres liv.
I en helt særlig uge i sommerferien er der nogle onde kræfter på spil på Gerlev. Heldigvis er det lige netop i den uge, at der flytter 160 kampparate børn, unge og voksne ind. Sammen træder de ind i en eventyrlig fortælling og bekæmper det onde i fællesskab. Som en del af årets familiehøjskole i uge 30 er de viklet ind i fortællingen, der udfolder sig i teater og aktiviteter henover hele ugen.
En af de familier, der flere år har været en del af fortællingen, er familien Holm fra Farum. Claus og Trine er forældre til tre drenge, der i dag er 13, 17 og 19 år gamle, men da de første gang var med på familiehøjskolen var den yngste bare 5 år.
En særlig oplevelse
Gerlevs familiehøjskole trækker hvert år familierne ind i en ny fortælling. I år var det Kaj og Andrea på Grønland, men tidligere har man også kunne opleve fortællinger om bl.a. Pippi Langstrømpe og Harry Potter. Et af de bedste minder Claus Holm har fra familiehøjskolen er fra Harry Potter ugen, hvor der blev dystet og leget i en Quidditch-kamp.
“Alle er med uanset alder, store og små. Så man forsvinder ind i legen. Der er altid noget ondskab, der skal bekæmpes og det nytter jo kun, hvis der er 160, der hjælper hinanden”, fortæller Claus Holm.
På den måde bliver der plads til alle og udfordringer til alle. Uanset om man er med for første gang eller for ottende gang, er man sammen på fælles præmisser, og man har en hånd i ryggen på hinanden.
Tilbage efter 2 års pause
Valget om at bruge sommeren på Gerlev har i familien Holm altid været drevet af børnene. I mange år har familiehøjskolen ligget i top tre på listen over sommerdestinationer. De sidste to år har både corona og børnenes ønsker sendt familien i andre retninger, men i år var ønsket om at komme til Gerlev igen stort. Højskolelivet og -tanken har fæstnet sig både i forældre og børn.
“Det der med, at man har med noget andre mennesker at gøre, og at man i overført betydning rører hinanden. At man kommer ind i et fællesskab, hvor man har ansvaret for nogle andre og i virkeligheden bliver udfordret også menneskeligt. Der er et godt dannelsesideal i det her højskoleliv. Børnene de kan se, at der er hele tiden nogen, der er større end én selv og der er nogen, der kan noget. Det er ikke bare lige meget”, siger Claus Holm.
Familiehøjskolen giver både familien noget genkendelighed og noget uventet, så både børn og voksne bliver udfordret på en tryg måde.
“Vi kommer altid hjem med et eller andet nyt. En inspiration, en nysgerrighed eller en forundring. Det kan også bare være en inspiration til en leg eller et spil eller et eller andet”, fortsætter Claus Holm.
Højskole i blodet
Selvom børnene i familien Holm snart ikke er børn mere, håber Claus Holm stadig, at højskolenlivet vil følge dem mange år frem, og at drengene selv vil vælge et længere højskoleophold en dag.
“Jeg synes, at det har givet os så meget Trine og jeg. Det der med at være på højskole. Nogle venner for livet og nogle oplevelser for livet og i det hele taget det dannelsesaspekt, der er ved at være på højskole. Så det håber jeg, at de har fået snuset så meget til, at de kunne få lyst til et længere højskoleophold”, siger Claus Holm.
Forhåbentlig er det ikke sidste gang familien finder vej til Gerlevs familiehøjskole. Der er i hvert fald ingen tvivl om, at en særlig Gerlev-stemning har brændt sig fast.
“Når helikopterlyden summer de første gange og 100 mennesker i alle aldre stimler sammen og laver de samme moves, er det helt til at få kuldegysninger af. Det der med lige at turde at kigge op og kigge på hinanden og være en del af et fællesskab. Det er simpelthen så god en øvelse”, fortæller Claus Holm.