Bliv
Elev
Besøg

Os

Henrik H. Brandt modtager årets Gerlev-pris

Gerlev Idrætshøjskole uddeler Gerlev-prisen til en person, der har udforsket og rykket grænserne for idræt og bevægelse. Årets prismodtager har været en markant stemme i den idrætspolitiske debat gennem de sidste 30 år. Først som journalist på Jyllands-Postens sportsredaktion og som mangeårig direktør for Idrættens Analyseinstitut.

Gennem 45 år er Gerlev-prisen blevet uddelt til personer, der forholder sig nysgerrigt, kritisk og udviklende til idræt og bevægelse. Henrik H. Brandt modtager Gerlev-prisen 2023 for sit store bidrag til udformningen af dansk idrætspolitik, og for til stadighed at pege på nye løsninger, der kan styrke idrætsdeltagelse og -glæde i Danmark.

Opgør med vanetænkning

Henrik H. Brandt har fra starten af sin karriere udfordret vanetænkningen omkring idræt. Som journalist på Jyllands-Posten fra 1993-2005 lavede han store artikelserier om idræt og motion på hverdagsniveau. Han tog den danske tilgang til idræt under grundig, kritisk behandling, hvilket indbragte ham prisen som Årets Sportsjournalist i 1996.

– ”Henrik Brandt får Gerlev-prisen for sin årelange udfordring af vanetænkningen i dansk idræt, hvor han stædigt har forsøgt at bringe fakta og evidens ind som erstatning for mytologi og mavefornemmelser i udformningen af dansk idrætspolitik. Og så får han prisen for evnen til med stor energi at pege på nye løsninger, der kan styrke idrætsdeltagelse og -glæde i Danmark ved at skabe rum og rammer for nye entreprenører, blandt andet som initiativtager og drivkraften bag Idrætsplatformen,” siger Stanis Elsborg, senioranalytiker i Play the Game og medlem af Gerlev-priskomiteen og fortsætter:

– ”Han får også prisen for sit sideløbende arbejde i fodboldafdelingen i IF Lyseng, hvor han har taget sin viden, idérigdom og evne til at tænke alternativt med sig, hvilket har bidraget til at skabe en velfungerende og inkluderende fritidsaktivitet for børn og unge med meget blandet social baggrund.”

Drivkraft bag den idrætspolitiske debat

Som første ansat og direktør for det nyetablerede Idrættens Analyseinstitut fra 2005 sikrede Henrik organisationen en central placering i den idrætspolitiske debat. Siden har han været med til at udvide instituttet med både Play the Game og Videnscenter for Folkeoplysning. I 2018 stiftede han Idrættens Konsulenthus og var i 2020 initiativtager til foreningen IdrætsPlatformen Danmark. Her er han daglig leder og arbejder med sin mangeårige ambition om at skabe mere rum og synlighed for idrættens entreprenører, frivillige igangsættere, skæve foreninger, innovative idrætsfaciliteter og private aktører.

– ”Som modtager af Gerlev-prisen kommer man i fornemt selskab med de tidligere prismodtagere. Det er jeg både glad og stolt over, og jeg opfatter det som et stort skulderklap. På den anden side er jeg egentlig også en smule ærgerlig over, at blive udvalgt som modtager af en pris til ”opmuntring af ytringsfrihed og demokrati og anfægtelse af den idrætspolitiske orden” på baggrund af mit mangeårige virke som journalist, analytiker og idrætsleder,” siger Henrik H. Brandt og fortsætter:

– ”Dybest set burde det jo ikke være spor kontroversielt, men tværtimod indlysende rationelt at fremføre synspunkter om behovet for at involvere flere aktører og for at investere på nye måder for at bringe idrætspolitikken på omgangshøjde med den faktiske udvikling på idrætsområdet.”

Om Gerlev-prisen

Gerlev-prisen gives for en indsats, som i en særlig grad har udviklet idrættens kvaliteter eller skabt fornyelse i synet på idrættens kulturelle placering og muligheder. Prisen gives til opmuntring af ytringsfrihed og demokrati og til støtte af initiativer, der tør anfægte den etablerede idrætspolitiske orden. Læs mere om Gerlev-prisen og tidligere prismodtagere her.

Gerlev Idrætshøjskole er med sine 85 år Danmarks ældste idrætshøjskole. Samtidig rummer Gerlev også et Center for Leg og Bevægelse, der laver folkeoplysende legeaktiviteter i samarbejde med kommuner, institutioner, foreninger og virksomheder over hele landet.

Gerlev-prisen 2023 blev uddelt lørdag d. 13. maj på Gerlev Idrætshøjskole. Prisoverrækkelsen foregik under højskolens Gammel elev- og jubilarweekend med mere end 650 deltagere.

Henrik H. Brandt modtager årets Gerlev-pris